Villamosozzunk Párizsban! :-)

2009.12.08. 16:47

 
November 21.-ikén nyílt meg Párizs legújabb villamosvonala, s ezen a 4 -új- megállyónyi részen lévő pályát filmezték le egy vonalismereti munkamódszer átadáson. Egész jónak tűnik ez a Citadis villamos így a vezető szemszögéből, különösen a "rendszerhangok" jönnek be:-)
 
' 2007 őszén Budapesten ki volt állítva egy Citadis villamos 1:1 arányú makettje, ami egy bemutató példány volt, hogy bemutassák a magyaroknak a franciák, hogy ők milyen villamost is tudnak készíteni, minek nekünk Combinó. Nekem nagyon tetszett a kiállított darab, még a vezetőfülke részét is meg lehetett tekinteni, de az utastere is nagyon odavert. De azért azt is hozzá kell tenni, hogy egy Citadis-nak jóval nagyobb a tengelyterhelése, mivel multicsuklós rendszerű, s emiatt ívekben (azaz kanyarban) sem mehet akármilyen gyorsan, míg a mi Combinóink a "rövidcsuklós" sémát követik, ami az alacsonypadlós villamosoknál egy nagyon jó konstrukció. Gépészetileg viszont jócskán odaveri mind a Combinó mind a Citadis a jelenlegi budapesti villamosokat. Már csaka  3 fázisú aszinkron motorok végett, meg a visszatápláló fékezés miatt. Ja, azt ma már csak 2 típus nem tudja.... :-D
Azért Szombathelyen jó volna ilyet hajtani majd! :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://uezbeck.blog.hu/api/trackback/id/tr851583755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása